Strövtåg i nässeltrakter!

Annika

Mitten av april har passerat och nu riktigt sprudlar det av liv i naturen. Att se det nya gröna sticka upp ur marken ger en extra kick. För att inte tala om när man stöter på de första små nässlorna. De friska späda små skotten som är så goda att göra soppa på. Då om något är det vår!

Nyttiga nässlor

Nässelsoppa smakar ju så där härligt grönt och har en mycket rikare smak än tex. spenatsoppa. Kanske för att den är så mycket nyttigare! Nässlor är faktiskt bland det nyttigaste du kan hitta i vår svenska natur. Den innehåller hela 21 aktiva ämnen, till skillnad från andra örter som vanligtvis innehåller ca 5-6 aktiva ämnen. I nässlan hittar man de flesta vitaminer och mineraler. Främst viktigt C-vitamin och järn, men även rikliga mängder både kalcium, kalium, fosfor och magnesium. Ett annat viktigt ämne som finns i nässlorna är klorofyll. Det liknar blodets hemoglobin i sin struktur och har förmåga att öka syre- och näringstransporten till cellerna i kroppen.

Koka din goda nässelsoppa så här:

Skölj 1 liter nyplockade nässlor ordentligt och förväll dem i 1 liter grönsaksbuljong, ca 5-10 min. Häll av kokspadet och spara det. Grovhacka nässlorna. Smält 1 msk smör i en kastrull och pudra 1 msk vetemjöl över. Rör om och späd med buljongen. Tillsätt ev en skvätt grädde eller crème fraiche för fylligare smak. Krydda med salt och nymalen vitpeppar. Låt sjuda ca 5 min. Lägg i nässlorna strax före servering och värm upp. Servera gärna med en ägghalva.

Soppan är ju fantastiskt god, men nässlorna passar även bra till andra goda rätter. Prova att byta ut spenaten i pajen, pannkakan eller moset nästa gång!

En kopp välgörande te

I hälsobringande syfte kan du med fördel koka dig en kopp te. Tag 4 tsk färska nässlor och häll på 2½ dl kokande vatten. Låt dra i 5 min. och sila sedan bort bladen. Teet verkar allmänt stärkande och urindrivande och är välgörande vid allmän svaghet och trötthet samt om du har lätt för att samla på dig vätska.

Ta vara på vad naturen bjuder och ge dig ut på strövtåg!

 

Senaste Inläggen

Kommentarer

Taggar