Ja, påsken närmar sig med stormsteg och det vankas god mat och dryck. Kanske till och med lite mer mat än vanligt och gärna mat som vi kanske inte äter till vardags. Buffé med röror av olika slag, fisk och lammkött och förhoppningsvis någon god påsktårta. För att inte tala om godiset…..
För att hålla magen i trim kommer här några fina tips om hur du underlättar matsmältningen och får en skön påsk utan att behöva drabbas av magbesvär.
Traditionen bjuder snaps till sillen
Hör du till dem som brukar ta en snaps till sillen? Ja, det är inte för intet som den traditionen lever vidare. De bittra snapsarna innehåller mängder med bitterämnen som faktiskt har en välgörande inverkan på matsmältningen. Bitterämnen finns i många örter och verkar genom att stimulera våra körtlar som bildar saliv, magsaft, galla, bukspottssaft och tarmsaft. I dessa vätskor finns enzymer som har till uppgift att bryta ner maten, så att vi kan tillgodogöra oss näringen i den.
Vid stora måltider kan det hända att enzymerna inte riktigt räcker till. Då försämras matsmältningen och besvär som gasighet, svullenhet och allmän oro i tarmarna uppstår. För att förhindra detta kan det alltså vara god idé att tillföra lite bitterämnen.
Välgörande bitterämnen i maten
Vill man nu inte dricka snaps finns det många andra sätt att få i sig de välgörande bitterämnena. Ät gärna en sallad med ruccola, den innehåller mycket bitterämnen. Även några bitar grapefrukt gör susen. Grillad eller stekt aubergine bidrar också med värdefulla bitterämnen som stödjer matsmältningen. Att strö lite krasse på gubbröran blir både vackert och gör nytta. J
En kopp te är aldrig fel!
Ta vara på stunden när du lagar din mat. Gör en kopp maskroste eller röllekate och drick den under tiden du förbereder middagen. Att tillföra bitterämnen strax innan du äter, ca 20-30 min., ger extra god effekt. Då aktiveras körtlarna och saliven rinner till lagom tills maten kommer in i munnen.
Njut sen av måltiden och tiden tillsammans med nära och kära. Ta god tid på er vid matbordet och tänk på att tugga maten väl! Ju mer finfördelad maten är när den kommer ner i magsäcken, desto lättare får enzymerna att sönderdela ytterligare och förbereda för optimalt näringsupptag.
Med hopp och en god och glad påsk!