Sköna maj välkommen!

Annika

Så har man kokat sig årets första kopp maskroste! Inte det godaste kanske, men ack så välgörande!

Maskrosor, detta omtalade ogräs som alla till varje pris vill få bort ur gräsmattan. Vet inte hur många redskap det finns på marknaden för just denna aktivitet i trädgården. Det finns dock en hel del trevligt man faktiskt kan använda sina maskrosor till.

Te på maskrosor

En kopp maskroste är en bra start på din måltid. Maskrosorna innehåller nämligen gott om bitterämnen som har en välgörande verkan på matsmältningen. Har du svårt att äta fet eller stekt mat eller har en allmänt krånglig mage kan det vara tecken på att kroppen behöver hjälp med matsmältningen. Tag 4 tsk färska blad och häll på 2½ dl kokande vatten. Låt dra i 5-10 min. och sila. För bästa effekt dricker du ditt te 20-30 min. före middagen.

Sallad och en god omelett

Så här i början av säsongen passar bladen fint att använda i sallad istället för tex ruccola. Nu är de friska och gröna och smakar bra. Väntar man för länge blir de lätt lite för bittra. Dekorera gärna också med några vackra blommor. De går fint att äta och förgyller salladen med sin härliga gula färg.

Av blomknoppar och lite blad gör du en god omelett! Skölj och hacka ca 15 blad och blanda ner i din omelettsmet. Grädda omeletten som vanligt. Stek ca 2½ dl unga, oöppnade och sköljda knoppar i smör och salta lite lätt. Lägg upp dem på omeletten och garnera med några blommor och lite blad.

Passa på att ta vara på vad naturen bjuder. Med råvarorna precis utanför dörren, lätta att tillaga och dessutom helt gratis – Vad mer kan man önska?

Våga prova du också – Smaklig spis!

 

Senaste Inläggen

Kommentarer

Taggar