Även om snön ligger vit lite här och där känner man ändå att gumman Tö klivit över tröskeln. Naturen börjar trotsa och på väg till jobbet idag tittade fyra tussilago upp genom asfalten! Flera rabatter i trädgårdarna pryds av både snödroppar och krokus och man känner hur solen värmer gott. I tidningarna kan vi läsa i pollenrapporten att al och hassel börjat släppa pollen. Ett gott tecken på att naturens livscykel rullar vidare.
Ta vara på alen
Alen är ett av de träd som blommar först på våren och vill du bättra på ditt husapotek kan du hålla koll på när bladen spricker ut. I alens bark och blad finns rikligt med både garvämnen och slemämnen. Garvämnen har förmåga att dra samman hud och slemhinnor. Slemämnen skyddar slemhinnorna och har förmåga att lösa upp och dra ut var ur sår.
Av bladen kan du göra en infusion. Häll 2½ dl kokande vatten på 4 msk färska alt. 2 msk torkade blad och låt dra i 15 min. under lock. Förvaras i kylskåp och är hållbar upp till 3 dagar. Infusionen kan användas som gurgelvatten vid blåsor och inflammationstillstånd i munnen. Den passar också bra som sårtvätt. Den sammandragande effekten verkar läkande och blodstillande.
Bladen kan också användas som ett läkande plåster på blödande små sår. Skölj gärna bladet först och lägg sedan direkt på såret. Garvämnena drar samman huden och påskyndar läkningsprocessen.
Björksav
Ett annat träd som är fullt med nyttigheter är björken. Efter att tjälen har gått ur marken och innan löven spricker ut kan man ta tillvara på saven. Björksav är mycket rik på mineraler och har en allmänt stärkande effekt. 1-2 dl per dag rekommenderas när du känner dig svag eller varit sjuk en längre period. Sav går bra att frysa. Ett tips är att frysa i form av iskuber, då blir det lätt att ta fram lagom mängd när du behöver.
För att ta sav från en björk måste du ha markägarens tillstånd. Viktigt är också att du täpper till hålet ordentligt efteråt så att inte saven rinner ut. En björk kan producera upp till 20 liter sav per dygn….
Njut av vårliga stunder i naturen!