En grön energikick!

Annika

Åh, så härligt det grönskar i naturen nu! Den friska, gröna färgen som riktigt sprudlar av liv ger en energikick som heter duga. Från att ha suttit inne och knappt kunnat göra något, så vill man nu ut i skogen och skörda både det ena och det andra. Förresten behöver man inte bege sig långt. Det räcker med allt det fina som finns i trädgården. J

 

Kirskål

Kirskålen känner du säkert igen. Den kan du med fördel använda i din matlagning istället för spenat. Själv gjorde jag en god frittata med lite stekt lök, vitlök och kirskål. Gott och nyttigt! Kirskålen är mycket rik på mineraler och har en stärkande effekt.

Överraska gärna dina gäster nästa gång och bjud på en grön uppfriskande klorofylldrink! Blanda ca 1½ liter gröna blad från tex kirskål, nässelskott, svinmålla eller annat grönt med 2-3 dl vatten. Kör i mixer och sila. Smaksätt med pressad citron och lite honung. Ger ca 5 dl dryck.

Traditionellt används kirskål även utvärtes vid värktillstånd i leder, främst gikt. (Gikt = podager. Kirskål heter på latin Aegopodium podagraria!) Hacka färsk kirskål och lägg över den värkande leden. Täck med en kompress och lite fetvadd. Värmen ger lindring och förstärker effekten. Fäst med en linda och låt verka över natten. Upprepa gärna några nätter i följd.

 

Naturens plåster

Har du plockat groblad (eller trådblad som en del kallar det) som barn och räknat trådarna för att se hur många barn du skulle få när du blev stor? Inte?! Farmor eller mormor kanske har lagt ett groblad över något sår som ett plåster eller som lindring när du fått ett insektsbett?

Detta kraftiga lilla blad som växer rikligt i gräsmattan används främst vid sårvård. Det innehåller ett starkt antibakteriellt ämne och rikligt med slemämnen som hjälper till att hålla rent och rensa såret från var. Garvämnen drar samman nervtrådar, små blodkärl och sårkanter, vilket ger en blodstillande, smärtlindrande och läkande effekt.

Känner du dig nyfiken på att veta mer om det vilda gröna och vad man kan göra med det?

Följ med på en örtvandring i vår vackra natur. Där får du lära mer om vårt gröna husapotek!

 

Senaste Inläggen

Kommentarer

Taggar