Förkylningarnas tid är inte förbi

pehja

JÖNKÖPING – HÄLSOTIPS. Hälsoexperten Annika Svedberg ger Jmini.se hälsosamma tips. Denna gång om hosta och förkylningar.

Även om solen och ljuset nu gör att vi känner oss piggare så är förkylningarnas tid inte förbi. På begäran kommer därför här några goda tips hur du kan lindra tillvaron när snuvan slår till.

Täta luftvägar och täppta näsor

Bästa sättet att öppna upp i både bihålor, luftvägar och täppta näsor är att göra en inhalation. Häll riktigt varmt vatten i en skål eller i handfatet och droppa i EN droppe eterisk olja av eukalyptus. Håll huvudet över och täck med en handduk. Andas in några djupa andetag och känn hur mycket lättare det går att andas.

Har du små barn som är förkylda rekommenderas att du till kvällen tänder en aromalampa i barnets rum med vatten och eukalyptus i den lilla skålen ovanför ljuset. Då sprids en uppfriskande doft som hjälper barnet att sova bättre.

Huvudvärk

Med förkylningen kommer huvudvärken som ett brev på posten. Älgört innehåller spireasyra som i kroppen omvandlas till salicylsyra. Drick tre koppar te inom loppet av 1 timme, så ger det samma effekt som en magnecyl.

En gammal beprövad kur som fungerar bra vid huvudvärk är ett fotbad med citron. Häll upp lagom varmt vatten i en balja. Tag ½ citron och skär ett snitt i den under vattenytan, så att den eteriska oljan från citronen stannar kvar i vattnet. Täck gärna med en handduk för att bevara värmen. Sitt minst 20 min. för bästa effekt.

Hosta

Efter snuvan kommer hostan…. den ack så eländiga och som dessutom brukar hålla i sig ett tag. I örtapoteket finns bla groblad och tussilagoblad som innehåller rikligt med slemämnen som skyddar slemhinnorna och löser upp gammalt segt slem. Har du en fin lind i närheten ska du vara på din vakt när knopparna kommer. De är mycket rika på slemämnen och verkar välgörande när man tuggar på dem. Tag 10 knoppar/dag.

Ja, även om dessa råd inte trollar bort förkylningen, så kanske tillvaron kan bli något lättare. Frisk luft är heller inte att förakta, så orkar du, ta gärna en kort promenad och andas in lite syre.

Må gott!

Annika Svedberg

Ötterapeut

 

Senaste Inläggen

Kommentarer

Taggar